Maailman Teatteripäivää juhlitaan 27.3.2022!

Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) julistamaa Maailman teatteripäivää on vietetty 27.3. vuodesta 1962 lähtien. Teatterin tiedotuskeskus (TINFO) on Suomen ITI-keskus.

Aloitteen Maailman teatteripäivästä teki professori Arvi Kivimaa Kansainvälisen teatteri-instituutin (ITI) kongressissa Suomessa 1959. Kansainväliseksi juhlapäiväksi valittiin maaliskuun 27. päivä, koska se oli Pariisiin perustetun Kansojen teatteri -näyttämön avajaispäivä.

Juhlinnan perinteisiin kuuluu Maailman teatteripäivän julistus, jonka kirjoittajaksi ITI valitsee vuosittain maineikkaan teatterintekijän jostakin jäsenmaastaan. Julistus luetaan teatteripäivänä teattereissa ennen illan esitystä. Useissa maissa teatteripäivän viettoon liittyy gaalailtoja, teatteripalkintojen jakoja, juhlaliputuksia ym tapahtumia.

TINFO on haastanut Vuoden teatteriksi 2021 valitun Suomen Kansallisoopperan ja -baletin tekemään Maailman teatteripäivän julistuksen pohjalta videon. Video julkaistaan 27.3.2022 Tinfon nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Maailman teatteripäivän 2022 julistustekstin on kirjoittanut yhdysvaltalainen ooppera- ja teatteriohjaaja ja festivaalijohtaja Peter Sellars. Julistuksen on suomentanut Tomi Snellman, ruotsinnos on Marianne Möllerin.

Lue Maailman Teatteripäivän julistus 2022

Tanssiteatteri Rimpparemmi juhlii Maailman Teatteripäivää 2022 tarjoamalla katsojille teatteriliput 2 yhden hinnalla 27.3.-17.4.2022.