1200x628_Huumori_YLEIS
Nauru - totisinta totta (2)
DSC9927
Kolmen näytöksen tragedia (3)
DSC8709
previous arrow
next arrow

Huumorihommia?

ensi-ilta 25.2.2022 Kulttuuritalo Wiljami

Mikä meitä naurattaa ja mille saa nauraa kysyy Huumorihommia?, Tanssiteatteri Rimpparemmin uusin, keväällä 2022 ensi-iltansa saava, kahden esityksen kokonaisuus, jossa pureudutaan komiikan, huumorin ja naurun ytimeen totistakin totisemmalla otteella. Mitä se komiikka oikein on ja kuuluuko huumorihommien naurattaa? Huumorihommia? kutsuu katsojan naurettavalle ja absurdillekin kokemusmatkalle koomisuuden alkulähteille. Huumorihommia? käsitellään niin tanssin, fyysisen teatterin kuin klovnerian keinoin.

Huumorihommia? käsiohjelman löydät täältä ->


Nauru – totisinta totta?

Ohjaus Taina Mäki-Iso

Fyysisen teatterin ja klovnerian taiturin Taina Mäki-Ison ohjauksessa Rimpparemmin omat komiikkakonsultit Hermann ja Mina esittelevät, kuinka viralliset naurudirektiivit toteutetaan asianmukaisella tavalla. He tarkastelevat ihan tosissaan niin toiston ja rytmin kuin myös ihmisen naurettavuuden herkkiäkin ulottuvuuksia. Kun on oikein totta niin epätoivokin voi näyttäytyä koomisena. Mikä meitä oikein naurattaa kompastelussa tai kun jotakuta sattuu? Ja miten niin toisia naurattaa, kun itse on oikein tosissaan?

Naurettavaa tai sitten ihan kauhean totista näkökulmaa esityksen tuo myös se tosiasia, että Mäki-Iso on aitona ämpäripäänä Rimpparemmin muinaisia jäseniä. On siis mahdollista, että tämä koko homma menee ihan tanhupelleilyksi.

Konsepti (tai esitysidea) ja ohjaus: Taina Mäki-Iso
Koreografia:Työryhmä
Esiintyjät: Laura Kallas-Herd ja Henri Haakana (muusikko)
Musiikki: Henri Haakana, Jukka Nurmela
Lavastus/valosuunnittelu: Jukka Laukkanen
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen

Esityksen musiikki on saanut inspiraationsa balkan- ja klezmer-musiikista. Esityksessä kuultujen laulujen sanat ovat klovnien mielikuvituskieltä.

Taina Mäki-Iso (FM) on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut ohjaaja ja opettaja, joka työskentelee laajalti teatterin, tanssin, sirkuksen ja musiikin ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kanssa. Mäki-Iso esiintyy myös klovnina ja hän on tehnyt useita sooloesityksiä esiintyen useilla festivaaleilla kotimaan lisäksi myös esimerkiksi Espanjassa, Tšekissä ja Arabiemiraatissa. Hän työskentelee myös sairaalaklovnina.

Mäki-Iso on tehnyt ohjauksia sekä eri kaupunginteattereihin että vapaille ryhmille. Hänen viimeisimmät ohjaustyönsä ovat Vaasan kaupunginteatteriin Mäki-Iso&työryhmä:Rakkaus?!IIK!KÄÄK!YÄK! (2020, esitys oli Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa 2021), Teatteri Eurooppa Neljän klovneriaesitys Hannu ja Kerttu -vai meneekö kaikki ihan pipariksi? (2020) ja klovneriaa ja nykytanssia yhdistävä Muteco (2019) tanssijoille Mari Kortelainen ja Kalle Pulkkinen.

Mäki-Iso on arvostettu opettaja ja hän on opettanut mm. klovneriaa ja naamioilmaisua esimerkiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Nätyllä, Turun taideakatemiassa ja Lahden sirkuskoulutuksessa. Hän itse on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier, Giovanni Fusetti, Pierre Byland, Norman Taylor, Angela de Castro ja Ami Hattab.

Mäki-Iso kirjoittaa parhaillaan klovneriasta ja tässä Rimpparemmin teoksessa hän käytännössä peilaa kirjoittamaansa.



Kolmen näytöksen tragedia

Ohjaus Milla Virtanen

Absurdius ja tilanteen älyttömyys ovat keskiössä Kolmen näytöksen tragediassa. Liikekieli muodostuu tanssista ja fyysisestä teatterista. Kolmen näytöksen tragedian kehollistavat Rimpparemmin tanssijat Herd ja Järvensivu sekä muusikko Nurmela.

Teoksen ohjaus: Milla Virtanen
Koreografia: Milla Virtanen yhteistyössä esiintyjien kanssa
Esiintyjät: Helmi Järvensivu, Atte Herd ja Jukka Nurmela
Musiikki: Jukka Nurmela
Lavastus/valosuunnittelu: Jukka Laukkanen
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen

Milla Virtanen on oululainen taiteilija, joka on valmistunut tanssijaksi Fontys tanssiakatemiasta Hollannista. Opiskelun jälkeen hän on työskennellyt freelancetanssijana ja -esiintyjänä Hollannissa ja Suomessa. Vuodesta 2007 lähtien Virtanen on luonut 15 tanssiteatteriteosta ja hänen taidettaan on ollut esillä 12 maassa. Hänen taiteellinen pääinstrumenttinsa on tanssi. Tanssin rinnalla hän käyttää monipuolisesti myös muita työkaluja kuten visuaalista taidetta ja fyysistä teatteria.

Pakonomainen tarkastamisen tarve, ulkopuolisuuden tunne sekä ihmisten tavoitteellisuuden nälkä ovat mm. aiheita, joita Virtanen on käsitellyt teoksissaan. Hänen teoksilleen valitsemat teemat ovat sellaisia, joita hän tunnistaa itsessään. Virtanen on kiinnostunut irrationaalisuudesta, sen yhtäaikaisen viehätyksen ja hämmennyksen vuoksi. Hän kuvaa luomisprosessia yhtä aikaa ihanaksi ja samalla pelottavaksi hypyksi tuntemattomaan: ”Luomisprosessissa laskeutuminen voi olla joko sulava, tai se voi läsähtää mojovasti vasten kasvoja. Hyppy kannattaa aina tehdä, katkenneella korkokengälläkin.”.


Esitykset Kulttuuritalo Wiljami

pe 25.2. klo 19 (K-18)
la 26.2. klo 19 (K-18)
pe 11.3. klo 19 (K-18)
la 12.3. klo 19 (K-18)
ke 30.3. klo 13 päivänäytös Peruttu sairastapauksen vuoksi
pe 8.4. klo 19 (K-18)
la 9.4. klo 19 (K-18)
la 7.5. klo 13 päivänäytös
la 7.5. klo 19 (K-18) LISÄNÄYTÖS
ke 18.5. klo 19 (K-18) Loppuunmyyty
to 19.5. klo 13 päivänäytös
to 19.5. klo 19 (K-18)