Ari Numminen Kohti Orlandoa
1200x630_Numminen
kohti orlandoa-24
IMG-20220408-WA0000
previous arrow
next arrow

Kohti Orlandoa ja Vallankumousetydit

– Ari Numminen

La 8.10.2022 klo 19 Rimpparemmin esittävän taiteen klubi-illassa kahden esityksen kokonaisuus, Remmiklubilla. Illan kesto noin 1h 40min.

Illan käsiohjelman luet täällä


Kohti Orlandoa

”Kun yksi ovi onneen sulkeutuu, toinen avautuu. Usein jäämme kuitenkin tuijottamaan sulkeutunutta ovea niin pitkäksi aikaa, ettemme huomaa ovea, joka on avautunut.” – Helen Keller

Virginia Woolfin romaani Orlando kertoo henkilöstä, joka elää 400 vuotta vanhenematta, välillä sukupuoleltaan miehenä ja välillä naisena. Tanssija Ari Nummisen ja muusikko Tuomas Luukkosen teos Kohti Orlandoa on inspiroitunut tarinasta, mutta ei noudata sitä. Se pyrkii havaitsemaan ajan näkymättömät ovet, piirtämään sen äärettömät ääriviivat ja astumaan lävitse. Se on viimeistelemätön vaellus maskuliinisuuden ja feminiinisyyden rajapinnoilla, keskeneräinen kehollinen retriitti ja musiikillinen meditaatio, joka kurkottaa uudestisyntymän lohdullisiin mahdollisuuksiin. Kohti Orlandoa on tiikerinpojan matka renesanssikuningattaren luo.

”Voitte halutessanne lukita kirjastonne, mutta ei ole porttia, ei lukkoa, eikä salpaa, joilla voitte vangita mieleni vapauden.” – Virginia Woolf

TEKIJÄT

Tanssi: Ari Numminen
Musiikki: Tuomas Luukkonen
Valosuunnittelu: Nadja Räikkä
Kuva: Emma Hasa

Kesto: n. 40 minVallankumousetydit

Vallankumousetydit on osa Ari Nummisen tanssitrilogiaa, joka on kokoomateos teemoista ja aiheista tanssija-koreografin uran varrelta.

“Vallankumouksellisinta minulle itselleni, oli aloittaa tanssiminen uudestaan lähes kahdenkymmenen vuoden jälkeen. Vallankumous edustaa aina muutosta – ja tässä tapauksessa erityisesti muutosta käsityksiin siitä, mitä voi ja saa tehdä vanhalla keholla. Tämä on minun vallankumoukseni nuoruuden ja tehokkuuden palvomisen luutuneita käsityksiä vastaan. Liike jatkuu, ja se viedään loppuun asti.”

Vallankumousetydit tutkii vallankumousta mielentilana, joka kytee, nousee, syttyy ja leviää, kuohuu yli äyräiden ja roihuaa henkilökohtaisesta, sisäisestä pakosta ja palosta.

Vallankumous on liikettä, tanssia kaikesta huolimatta. Päättyvä matka ja uuden alku, levottomat jalat. Se kulkee vanhan isän puvussa, mutta löytää omat polkunsa. Vallankumous on voitto latistajista, kiusaajista ja fasisteista. Se on työläs ja raskas, mutta sisältää unelman vapaudesta ja keveydestä. Vallankumous on elämää, joka jatkuu oleellisesti muotonsa muuttaneena.

Vallankumousetydit on vuoropuhelua soittajan, tanssijan ja ihanteiden välillä. Se on ihmisyyden, humanismin ja rauhan fresco.

“Lähtökohta trilogian tälle osalle kumpusi kotikyläni aatteellisesta maaperästä. Olin nuorena poliittisesti aktiivi, mutta löydettyäni tanssin, aatteen palo vaihtui taiteen paloon. 1990-luvulla löysin itseni kansanmusiikki ja -tanssipiireistä, ja erityisesti Tanssiteatteri Tsuumilla on ollut merkittävä vaikutus työhöni. Tsuumissa tutustuin kansanmuusikko Hannu Kellaan, itseoikeutettuun Vallankumousetydien säveltäjään ja muusikkoon.

Pikkupoikana vanhoilta miehiltä oppimani vanhan työväenliikkeen laulut olivat painuneet muistiini. Kella näki tärkeänä ylläpitää ja tallentaa tätä lauluperinnettä, ja niin perustimme Duo Ari Numminen & Hannu Kellan, joka on keikkaillut tasaiseen tahtiin jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Viime vuosina yhteistyömme on siis keskittynyt erityisesti vanhojen työväenlaulujen ympärille, joista olemme tehneet myös kaksi levyä. Nyt yhteistyömme saa uudenlaisen muodon. Vallankumouksen teema säilyy – nyt poliittisista kehyksistä irroitettuna.” – Ari Numminen

Teos pohtii vallankumousta mielentilana, joka on kuin lippumeressä kuohuva hurmioitunut tanssi, joka kuitenkin putoaa korkealta kovalle alustalle ison kumahduksen myötä.

TEKIJÄT

Tanssi: Ari Numminen
Musiikki: Hannu Kella
Valot: Nadja Räikkä
Puvustuksen konsultointi: Tiina Helin


Ari Numminen

Ari Numminen on pitkän linjan tanssitaiteilija, joka aloitti uransa tanssiteatteri Raatikossa ja Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä jo 80-luvulla, siirtyen myöhemmin itsenäiseksi taiteentekijäksi ja koreografiksi.

Numminen tunnetaan lukuisista omista teoksistaan suomalaisissa eri tanssiteattereissa (Tanssiteatteri Tsuumi, Aurinkobaletti, M/D, Tanssiteatteri Rimpparemmi). Numminen on tehnyt myös koreografioita teattereihin, oopperaan (Kansallisteatteri, Kansallisooppera, Helsingin kaupunginteatteri, Rovaniemen kaupunginteatteri, Turun kaupunginteatteri) niin musikaaleihin kuin teatteriesityksiin. Nummisen viimeisimmät teatterikoreografiat ovat Hamlet(Kansallisteatteri) ja Vienan meri (Kajaanin kaupunginteatteri).

Ari Numminen on toiminut myös pedagogina (Teak, Näty, Turun taideakatemia, Tampereen konservatorio ja Suomen teatteriopisto).

20 vuoden jälkeen, Numminen on jälleen palannut esiintyväksi taiteilijaksi ja valmistanut duotrilogian Kohti Orlandoa, Vallankumousetydit (ensi-ilta Vanha Juko 13.5.2022) sekä Prospero (ensi-ilta 2022 Täydenkuun Tanssit).


ESITYSPÄIVÄT

8.10.2022 klo 19 Kulttuuritalo Wiljami