4X- tanssitapahtuman ensimmäinen kiertueviikko on alkamaisillaan. 19.-20.5. tapahtuma starttaa Kuopiosta Kuopion kaupunginteatterin Maria-näyttämöltä. Heti seuraavalla viikolla on Rovaniemen vuoro houstata tätä uutta kiertävää tanssitapahtumaa, joka toteutetaan samanlaisena jokaisen teatterin Minimin, Rimpparemmin, Raatikon sekä Aurinkobaletin kotipaikkakunnalla Kuopiossa, Rovaniemellä, Vantaalla ja Turussa kevään 2023 aikana.


Asetelmia

kaksi tanssijaa taivuttaa selkäänsä taaksepäin kohti toisiaan ojentaen käsiä poinpäin itsestään, he ovat pukeutuneet musata-punaisiin
Asetelmia, kuva Antti Kurola

27.5. klo 19 Kulttuuritalo Wiljamissa esitetään Kolmen teoksen ilta, jossa nähdään teokset Rimpparemmiltä, Minimiltä sekä Aurinkobaletilta.

Illan avaa Atte Herdin Rimpparemmille koreografioima Asetelmia.

Asetelmia on abstrakti nykytanssiteos kolmelle tanssijalle. Sen lähtökohtana on tilallinen kompositio ja halu saada esille edes yksi silmää tyydyttävä asetelma. Mahdollisuuksien määrä tuntuu loputtomalta ja lopulta tila itsessään alkaa muovaamaan tapahtumia. Hillitty ja samaan aikaan räjähtävä tunnelma on kuin elävä liikkeellinen kuvataideteos. 

KOREOGRAFIA Atte Herd VALOSUUNNITTELU JA LAVASTUS Jukka Laukkanen; ÄÄÄNISUUNNITTELU Jukka Nurmela PUKUSUUNNITTELU Jaana Isokangas TANSSIJAT Laura Kallas-Herd, Helmi Järvensivu ja Jasmin Laaksoharju TUOTANTO Tanssiteatteri Rimpparemmi

www.rimpparemmi.fi


RAJA

tanssijat muodostavat rivin kuvan oikeasta alareunasta kohti vasenta yläreunaa. He pitävät toisiaan käsistä kiinni ja nojaavat.
RAJA, kuva Kim Saarinen

Illan toisesta teoksesta vastaa Tanssiteatteri Minimin teos RAJA. Se on Mirva Mäkisen ja Katja Mustosen käsialaa.

RAJA on viidelle tanssijalle suunniteltu teos rajalla olemisesta, rajojen luomisesta ja rajojen ylittämisestä. Teoksessa havainnoidaan mm. niitä hetkiä, kun rajat katoavat. Teos piirtää rajan käsitettä ennen kaikkea fyysisenä kokemuksena henkilökohtaisista kokemuksista ja inspiroituu rajoista myös sosiaalisina sekä kulttuurisina ilmiöinä pohtien sitä kautta avautuvaa rajojen laajempaa symboliikkaa. Teoksen keskiössä on fyysinen, kehojen välinen dialogi tanssijoiden välillä, ja pohjana kosketus ja parityöskentely. 

KOREOGRAFIA Katja Mustonen, Mirva Mäkinen TANSIIJAT Pinja Grönberg, Mikko Makkonen / Miro Puranen, Katja Mustonen, Mirva Mäkinen, Jasu Parviainen ÄÄNISUUNNITTELU Olli Lautiola VALOSUUNNITTELU Veli-Matti Timoskainen TUOTANTO Tanssiteatteri Minimi

www.minimi.fi


Rajalla

neljä tanssijaa juoksee harmaissa vaatteissa kohti katsojaa kädet ylhäällä
Rajalla, kuva Jussi Virkkumaa

Kolmen teoksen illan päättää Jorma Uotisen Aurinkobaletille koreografioima Rajalla.

Rajalla on Jorma Uotisen kolmiosainen teos pimeydestä, valosta, pelosta ja toivosta. Ensimmäisessä osassa liikutaan kirkkaan valon ja pimeyden välillä. Osassa kuvastuu ihmisen sisäinen pelko ulkoa tulevaa ennalta määrittämätöntä voimaa kohtaan. Toinen, Bachin musiikkiin tehty, osa antaa tilaa emootiolle ja tanssille. Viimeinen osa tuo puhdistavan sateen ja toivoa.

KOREOGRAFIA Jorma Uotinen KOREOGRAFIN ASSISTENTTI Riku Lehtopolku TANSSIJAT Côme Calmelet-Pyykkö, Patrick Di Quirico, Elina Raiskinmäki ja Ilona Salonen VALOSUUNNITTELU Zai Sainio ÄÄNISUUNNITTELU Jaakko Salonen PUKUSUUNNITTELU Jorma Uotinen ja Marjo Haapasalo TUOTANTO Aurinkobaletti – AB Dance Company

www.aurinkobaletti.fi


27.5.2023 klo19 Kulttuuritalo Wiljamin katsomo täyttyy kulttuurinnälkäisistä katsojista ja kokijoista. Käy nappaamassa lippusi heti lippu.fi – palvelusta. Pystybaari-Wiljami palvelee tuttuun tapaan ovien avaamisesta (tuntia ennen esitystä) aina illan loppuun saakka.