Kuukauden tanssitaide – marraskuu 2021

Ympäri Suomea sijaitsevat tanssin keskukset luovat ja tuovat nähtäville tanssitaidetta jokainen kuukausi ympäri vuoden. Kuukauden tanssitaide on kaikkien Suomen tanssin keskusten uusi, kerran kuussa julkaistava yhteinen katsaus tulevan kuukauden tapahtumiin.

Kuukauden tanssitaide poiminnat esittää vain pienen katsauksen koko kuukauden tarjonnasta ja kaikki keskukset eivät myöskään ole välttämättä mukana jokaisessa koosteessa. Tarkemmat tiedot kunkin keskuksen tarjonnasta löydät niiden verkkosivuilta. 

Tanssitaidetta tapahtuu, tänäänkin!


Keski-Suomen Tanssin Keskus

CONFESSION GAMES

Koreografia: Samuli Emery

Dramaturgia: Taru Meri Koski

Äänisuunnittelu: Lauri Kallio

Esiintyjät: Katja Sallinen, Sebasian López-Lehto, Teija Häyrynen, Juhani Saksio, Kiza Rukikiza ja Maija Makkonen sekä vapaaehtoisten esiintyjien ryhmä

Confession Games on kirjavaa ihmismassaa ja esiintyjien henkilökohtaisia taustoja liikuttava esitys, jossa joukko moninaisia ihmisiä vähitellen esittäytyy yleisälle sekä toisilleen. Teos koostuu esiintyjien tunnustamista ja identifioitumista vaativista performatiivisista peleistä, joissa liki kolmekymmenhenkinen esiintyjäkaarti saa haasteekseen ryhmittyä tilaan erilaisten väittämien ja ominaisuuksien perusteella. Yksilöiden ja hetkellisten ryhmien väliset rajat liukenevat toisiinsa ja muodostuvat yhä uudelleen, joka kerta uusina ja valmiina taas muuttumaan. Esiintyjät näyttäytyvät joskus enemmistössä, joskus vähemmistössä, ja joskus yksin, mutta aina uudella lailla itsensä määritellen.

Teoksen tuottaa Keski-Suomen Tanssin Keskus. Markkinointi- ja viestintäyhteistyössä mukana on Tanssiteatteri Kramppi.´

Esitykset:

La 13.11. klo 18

Su 14.11. klo 16

Pe 19.11. klo 20

La 27.11. klo 18 ja

Su 28.11. klo 15

Liput ennakkoon:

https://events.liveto.io/?search=confession%20games

Tai 30min ennen esitystä ovelta.

Kysy ryhmälipputarjouksia info(a)tanssinkeskus.fi


Läntinen tanssin aluekeskus

Turun Kaupunginteatterissa koetaan marraskuussa ainutlaatuinen matka meren kerrosten läpi alkaen turvallisesta ihmisyydestä päättyen yksisoluisen organismin toiseuteen. Syyskuussa 2020 ensi-iltansa saanut ja nopeasti loppuunmyyty Mareld – Jokaisella valolla on tarinansa on tanssia, liikettä sekä valo- ja äänitaidetta yhdistelevä näyttämöteos, joka johdattaa katsojan hyökyvän kinestesian ja mekaanisen ärsytyksen sekä merenalaisuuden ja poimuttuvan ajan äärelle. Nyt teos saa uusintaensi-iltansa vihdoin marraskuussa 2021.

Omat maailmamme maailmojen sisällä muuttuvat alati sen mukaan mitä niistä ajattelemme, miten niitä tulkitsemme ja miten niihin osallistumme? Miltä yksisoluisuus tuntuu ja voiko lajikumppanien hehkun aistia?”

Valosuunnittelija Vespa Laineen vetämän työryhmän teoksen keskiössä on panssarisiimalevä (Alexandrium ostenfeldii), joka on 77 miljoonaa vuotta vanha mikro-organismi. Pimeässä hohtava levä on tunnettu suomalaisessa kansanperinteessä meritulena tai virvatulena. Lähimpänä luonnossa levää voi tavata Itämeressä. Esityksessä käytetettävä levä on viljelty Turussa Åbo Akademin meribiologian laitoksella.

Työryhmään kuuluvat Markus Heino, Vespa Laine, Ilona Salonen, Conny Sjöqvist ja Timo Tamminen. Esitys on monikielinen (FI, SE, ENG).

Uusintaensi-ilta Turun Kaupunginteatterin Sopukka-näyttämöllä 10.11.2021 klo 19
Muut esitykset 12.11.–20.11.2021

Teos on yhteistuotanto Turun kaupunginteatterin kanssa.

Lisätiedot: https://l-tanssi.fi/mareld/ 

Kuva Samuel Salminen

Falling Through The Disappearing Light – ensi-ilta 6.11. Rettigin vanhassa tupakkatehtaassa

Marraskuussa ensi-illassa myös tanssitaiteilija/koreografi Maria Nurmelan kokoaman kansainvälisen työryhmän herkkä nykytanssiteos Falling Through The Disappearing Light.

Pieni Tulitikkutyttö -sadusta inspiroitunut nykytanssiteos  luo monimerkityksellisen kokemuksen Turun Rettigin vanhaan tupakkatehtaaseen. Teos on ensimmäinen esittävän taiteen tapahtuma tulevassa Turun Taiteen talossa.

Teoksen toteuttaa ABOA-apurahalla vuonna 2020 palkitun tanssitaiteilija Maria Nurmelan kokoama kansainvälinen työryhmä taiteilijoita niin Suomesta, Saksasta, Uudesta-Seelannista kuin Australiasta.

Tarkemmat tiedot: https://l-tanssi.fi/falling-through-the-disappearing-light/

Ensi-ilta Lauantai 6.11.2021 klo 19.00

Rettigin vanha Tupakkatehdas, Turku


Pirkanmaan Tanssin Keskus

Kohtaamisen taidetta – Kokemuksia yhteisötanssin opetuksesta ikäihmisille 

Tervetuloa Piia Kulinin opinnäytetutkielman esittelytilaisuuteen su 7.11.2021 klo 13.30 alkaen Liikelaiturille. Kulinin tutkielma Kohtaamisen taidetta – Kokemuksia yhteisötanssin opetuksesta ikäihmisille tarkastelee yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläisen ajatuksia ja kokemuksia yhteisötanssin opettamisesta ikäihmisille. Kohderyhmänä on Tanssiryhmä Vapaavarsi, joka on Hämäläisen ja Pirkanmaan Tanssin Keskus ry:n vuonna 2010 perustama yhteisötanssiryhmä +60 -vuotiaille. Kulinin opinnäytetutkielma valottaa pedagogisia lähestymistapoja ja näkökulmia, joita Hämäläiselle on kertynyt vuosien saatossa työskennellessään ikäihmisten parissa. Erityisesti tarkastellaan miten edesauttaa ikäihmisten oppimista ja muistamista yhteisötanssiharrastuksessa. Lisäksi tutkielmassa pohditaan yhteisötanssin, yhteisöllisyyden, kohtaamisen, dialogisuuden ja opetustapahtumassa syntyneiden positiivisten kokemusten merkitystä sekä opettajalle että ikäihmisille. Esittelytilaisuuden kesto on 2h ja tilaisuuteen voi osallistua myös etänä Zoomin kautta: linkki tässä.

Piia Kulin toimi vuodet 2005–2020 Sisä-Suomen tanssin aluekeskuksen / Pirkanmaan Tanssin Keskuksen toiminnanjohtajana. Tällä hetkellä hän opiskelee Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, josta valmistuu joulukuussa 2021 tanssitaiteen maisteriksi. 


Pohjanmaan tanssin aluekeskus

Marraskuussa 27.11. klo 13 Vaasan kaupunginkirjaston Draama-saliin saapuu Kitka Kollektiivi teoksellaan Same, Same but different. Esitykseen on vapaa pääsy, ja se sopii kaikenikäisille.

Same same but different -teoksessa tutkitaan samankaltaisuutta ja erilaisuutta – kuinka olla osana yhteisöä menettämättä yksilöllisyyttään. Yhteen totuuteen tuijottaminen ja itsensä ympäröiminen samalla tavoin ajattelevilla ihmisillä luovat turvallisuuden illuusiota ja voiman tunnetta. Ne merkitsevät myös dialogin loppumista. Ryhmähurmion kääntöpuolena ovat manipulaatio ja rajatun tiedon toistaminen sen sijaan, että ihmiset yrittäisivät laajentaa ymmärrystään. 

Kitka Kollektiivi on taiteellinen kokoonpano, jonka muodostavat kolme helsinkiläistä tanssin ammattilaista Katriina Kantola, Iiris Raipala ja Elina Valtonen. Teoksessaan Same, same but different he tutkivat, miten erilaiset valinnat, tyylit ja kehollisuudet voivat olla samanaikaisesti läsnä ja kommunikoida keskenään.

Marraskuussa 27.11. klo 13 Vaasan kaupunginkirjaston Draama-saliin saapuu Kitka Kollektiivi teoksellaan Same, Same but different. Esitykseen on vapaa pääsy, ja se sopii kaikenikäisille.

Same same but different -teoksessa tutkitaan samankaltaisuutta ja erilaisuutta – kuinka olla osana yhteisöä menettämättä yksilöllisyyttään. Yhteen totuuteen tuijottaminen ja itsensä ympäröiminen samalla tavoin ajattelevilla ihmisillä luovat turvallisuuden illuusiota ja voiman tunnetta. Ne merkitsevät myös dialogin loppumista. Ryhmähurmion kääntöpuolena ovat manipulaatio ja rajatun tiedon toistaminen sen sijaan, että ihmiset yrittäisivät laajentaa ymmärrystään. 

Kitka Kollektiivi on taiteellinen kokoonpano, jonka muodostavat kolme helsinkiläistä tanssin ammattilaista Katriina Kantola, Iiris Raipala ja Elina Valtonen. Teoksessaan Same, same but different he tutkivat, miten erilaiset valinnat, tyylit ja kehollisuudet voivat olla samanaikaisesti läsnä ja kommunikoida keskenään.

Lisätietoa täällä https://pohjanmaantanssi.fi/


JoJo – Oulun tanssin keskus

JoJon marraskuun ohjelmisto koostuu kolmesta ensi-iltansa saavasta tuotannosta. Kantaesityksissä on mukana sekä oululaisten taiteilijoiden että JoJon tuotantoresidenssissä olleiden taiteellisten työryhmien teoksia.

Perjantaina 5.11. ensi-iltansa saa Thar Be Dragonsin Eternal Return. Tanssitaiteilijoiden Annamari Keskisen ja Ryan Masonin lisäksi teoksessa esiintyy muusikko Meriheini Luoto. Eternal Return on kumma matka. Se on hehkuva hybridi, jossa tarkastellaan esiintyjien sisäisiä ja välisiä jännitteitä, ja jossa tulevaisuuden maisema suodatetaan menneisyyden linssin läpi. Tapahtumat ottavat paikkansa jossain elämän ja kuoleman välillä, odotushuoneessa, jossa kertomukset itsessään avautuvat toistuvasti ja hämmästyttävästi kompastuvat olemassaolon ihmeellisyyksiin. 

Kuva Hans Hannibal-Bach

Esitykset Valvesalissa pe 5.11. klo 19 | la 6.11. klo 19 | su 7.11. klo 16. Teoksesta lisää: https://jojo.fi/thar-be-dragons-eternal-return/

Kuva Hadi Nikzad

JoJon ja Nykyteatteri Vera Audentian yhteistuotannon Enää hengitin, muuhun en pystynyt ensi-ilta oli alkuaan huhtikuulla 2020. Vihdoin koronatilanne mahdollistaa tämän ihmiselämän tummempia sävyjä käsittelevän teoksen esittämisen yleisölle. Väkivallan eri muotoja tutkiva teos saa ensi-iltansa perjantaina 12.11. Teos kertoo nyky-yhteiskunnassamme näkyvien, erilaisten ihmiskohtaloiden elämäntarinaa, sitä, miten jokaisen ihmisen henkilöhistoriamme vaikuttaa meihin tässä hetkessä.

Esitykset Valvesalissa pe 12.11. klo 19 | la 13.11. klo 19 | pe 3.12. klo 19 | la 4.12. klo 19. Esitykset jatkuvat kevätkaudella 2022. Teoksesta lisää: https://jojo.fi/nykyteatteri-vera-audentia-enaa-hengitin-muuhun-en-pystynyt/

Elsa Heikkilä, Laura Lehtinen: Sketches on Class III Zodiak, Side Step Festival 2021. Kuva Katri Naukkarinen

Syksyn viimeinen kantaesitys saa ensi-iltansa tiistaina 23.11. Työväenluokkainen tausta ja ruumiillisuus -hankkeen Luokkakuvia, vedos V on nykyesitys, joka avaa ja käsittelee työryhmäläisten luokkakokemuksia suomalaisessa yhteiskunnassa. Teoksessa käsitellään Elsa Heikkilän ja Laura Lehtisen johdolla monisyisiä luokkakysymyksiä liikkeen, tekstin, äänen ja visuaalisten elementtien keinoin. Teoksen aihe, yhteiskuntaluokan merkitys, ei ole ollut viime vuosikymmeninä yleinen tulokulma tai käsite taiteen tekemisessä tai siitä puhumisessa. Teoksesta on nähty aiemmin luonnoksia julkisessa tilassa ja virtuaalialustoilla, kuten Sivuaskel 2021 -festivaalilla.

Esitykset Oulun teatterin Vinttikamarissa 23.11. klo 19 | to 25.11. klo 19 | pe 26.11. klo 19 | la 27.11. klo 19. Teoksesta lisää: https://jojo.fi/luokkakuvia-vedos-v/

Lisätietoja: https://jojo.fi/


Muuta JoJossa: JoJo avaa tuotanto- ja vierailuohjelmistohaku vuodelle 2023 sekä OuDance-festivaalille, residenssivaihtoon Luxemburgiin ja yleisötyöprojekteihin vuodelle 2022 aukeavat perjantaina 22.10.2021. Haut ovat auki 28.11. asti, yleisötyön projektihaku 12.12. asti. Lisätietoja: https://jojo.fi/ammattilaisille/


Routa Company

Routa Companyssa esitetään marraskuussa omaa tuotantoa Homunculus, rakkaamme.

Homunculus, rakkaamme -esityksen ytimessä on vanhentunut ja silti sietämättömän myyvä ajatus siitä, että päämme sisällä asuu Homunculus, pienempi versio itsestämme. Psykologisena teoriana homunculus on jo aikaa sitten todettu toimimattomaksi. Jotta homunculus voisi hoitaa tehtävänsä, on sillekin oletettava tietoisuus. Homunculus -käsitteen voikin ajatella maatuskanukkena: selityksen sisältä paljastuu uusi selitettävä.

”Homunculus, rakkaamme on tanssiteos tietoisuudesta. Sen tapahtumat näyttäytyvät kullekin katsojalle omanlaisenaan liikkuvana ja elävänä tarinana, sävellyksenä, installaationa tai pelinä. Esityksen ainoa oikea tulkinta on jokaisen omassa hallussa. Sen voi koittaa ratkaista haluamallaan tavalla, tai sen kuvissa ja liikkeessä, tunnelmissa ja läsnäolossa voi uiskennella ilman mitään isompaa pohdintaa,” koreografi Jouni Järvenpää avaa teoksen taustoja.

Jouni Järvenpään koreografiassa näyttämö on Homunculuksen koti, ja esitystä katsotaan kuin tositelevisiota. Yleisön katseiden alla tanssii Sofia Simola. Tositelevisio ei tarjoa yleisölleen pääsyä todellisuuteen, mutta se pyrkii esittämään sitä. Voisiko näyttämöllä olla kuka tahansa meistä? Olenko se minä, ja kuka minä olen? Minuuteen voi liittyä nostalginen kuva menneisyyden itsestä, ikään kuin meidät olisi rakennettu menneisyydestämme ja muistoistamme. 

Homunculus, rakkaamme ensi-ilta Kajaanin Generaattorilla 28.10.2021. Esitykset jatkuvat 1.12. saakka. 

Koreografia Jouni Järvenpää

Tanssi Sofia Simola

Äänisuunnittelu ja sävellys Antti-Juhani Manninen

Lavastus ja keskustelu Tobias Effe

Valokuvat Minna Hyvönen

Tuotanto Routa Company

www.routacompany.fi


Tanssiteatteri Rimpparemmi

Tanssiteatteri Rimpparemmi kiertueelle itään marras-joulukuun vaihteessa. Tanssiteatteri Rimpparemmin Ammattieläin esitetään 28.11. Joensuussa Yksin sateessa -nykytanssifestivaalilla ja Kaikille kuuluu rakkaus -ilta esitetään 1.12. Kuopiossa Tanssiteatteri Minimin vieraana.

Kuva Antti Kurola

Tanssiteatteri Rimpparemmi: Ammattieläin

Sunnuntai 28.11. klo 13.00, Näyttämö Joensuu

Hyppää mukaan luonnon ja ihmiselämän monimuotoisuutta tutkivaan interaktiiviseen seikkailuun! Neljän tutkijan ryhmä Villi Veikkaus tutkii luonnon monimuotoisuutta ja aktivoi katsojatkin tutkijantyöhön. Ammattieläin antaa vastauksen sille mitä kirjekyyhkyt tekevät nykyään, millainen on kiiltomadon kirjoitustaito ja mikäs ihme se hiilijalanjälki onkaan. Interaktiivinen seikkailu innostaa ja pistää myös pohtimaan.

Ikäsuositus 3-8-vuotiaat lapset perheineen.

Esityspaikka: Näyttämö, Koskikatu 8, Joensuu

Liput esitykseen ennakkoon ITAK:n verkkokaupasta 18 € / 10 € / 7 € (lapset).

Verkkokauppa suljetaan ja ovilipunmyynti avataan 30 min ennen esitystä.

https://itak.fi/ohjelmisto/tanssiteatteri-rimpparemmi-ammattielain-yksin-sateessa/

Aikalaiset. Kuva Antti Kurola

Kaikille kuuluu rakkaus

1.12.2021 klo 19:15 Kuopion kaupunginteatteri Maria-näyttämö

Suomen pohjoisin ammattitanssiteatteri Rimpparemmi vierailee Kuopion kaupunginteatterissa teoskokonaisuudellaan “Kaikille kuuluu rakkaus”. Ilta koostuu Matti Paloniemen koreografiasta Aikalainen sekä Jacques Brelin tuotannon upeista lauluista.

Paikka Kuopion kaupunginteatteri, Maria-näyttämö, Niiralankatu 2

Liput 28,00 € (peruslippu) / 24,00 € (eläkeläiset) / 18,00 € (opiskelija, työtön, alle 16 v, TEME) Huom! Hinnat sisältävät teatterin palvelumaksun 3,50 € + narikan

Kesto n. 2 h

https://minimi.fi/ohjelmisto/kaikille-kuuluu-rakkaus/


Zodiak – Uuden tanssin keskus

Zodiakin marraskuun teemana on yhteistyö.

Zodiak ja Liikkeellä marraskuussa -festivaali tuovat Kaapelitehtaalle Mikko Niemistön kaksi teosta. 

Kuva Anna Autio

Mikko Niemistön, Sanna Blennowin, Teo Lanervan, Olli Lautiolan ja Justus Kantakosken yhteisteos Astral Projections on elävä installaatio ja kestollinen esitys, joka liikkuu unen ja fiktion rajapinnoilla. Astral Projections nähdään Kaapelitehtaan Valssaamossa 7.–10.11. https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/astral-projections

13.–14.11. Zodiakin omalla näyttämöllä nähdään puolestaan uusintaesityksenä Mikko Niemistön syksyllä 2020 kantaesitetty soolotes Odd Meters. Esitys on läkähdyttävä tanssi, joka poukkoilee rytmien väleissä ja pyrkii kokoamaan itseään unien, ruumiin ja ajan sirpaleista. https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/odd-meters-0

www.zodiak.fi

Mikko Niemistö Odd Meters Zodiak 2020. Kuva Katri Naukkarinen.

Myös Zodiakin marraskuun kantaesitys on yhteistuotanto. Hanna Ahdin, Iida Kuninkaan, Aksinja Lommin, Tatu Nenosen, Piia Rinteen, Jani-Matti Salon ja Heidi Soidinsalon Svett (suom. hiki) on tanssin, teatterin, valon ja äänen yhteentulemista. Se on esitys, jonka fokuksessa ovat estoton keho ja näyttämö, jossa haisee eksistentiaalinen hiki. Zodiakin ja Teater Viiruksen ensimmäinen yhteistuotanto nähdään Viiruksen näyttämöllä Jätkäsaaressa 11.11.–11.12. https://www.zodiak.fi/fi/ohjelmisto/svett