Nauru - totisinta totta (2)
Nauru - totisinta totta (5)
Nauru - totisinta totta
DSC9927
previous arrow
next arrow

Nauru – totisinta totta?

Ohjaus Taina Mäki-Iso

Fyysisen teatterin ja klovnerian taiturin Taina Mäki-Ison ohjauksessa Rimpparemmin omat komiikkakonsultit Hermann ja Mina esittelevät, kuinka viralliset naurudirektiivit toteutetaan asianmukaisella tavalla. He tarkastelevat ihan tosissaan niin toiston ja rytmin kuin myös ihmisen naurettavuuden herkkiäkin ulottuvuuksia. Kun on oikein totta niin epätoivokin voi näyttäytyä koomisena. Mikä meitä oikein naurattaa kompastelussa tai kun jotakuta sattuu? Ja miten niin toisia naurattaa, kun itse on oikein tosissaan?

Naurettavaa tai sitten ihan kauhean totista näkökulmaa esityksen tuo myös se tosiasia, että Mäki-Iso on aitona ämpäripäänä Rimpparemmin muinaisia jäseniä. On siis mahdollista, että tämä koko homma menee ihan tanhupelleilyksi.

Konsepti (tai esitysidea) ja ohjaus: Taina Mäki-Iso
Koreografia:Työryhmä
Esiintyjät: Laura Kallas-Herd ja Henri Haakana (muusikko)
Musiikki: Henri Haakana, Jukka Nurmela
Lavastus/valosuunnittelu: Jukka Laukkanen
Pukusuunnittelu: Mirkka Nyrhinen

Esityksen musiikki on saanut inspiraationsa balkan- ja klezmer-musiikista. Esityksessä kuultujen laulujen sanat ovat klovnien mielikuvituskieltä.

Taina Mäki-Iso (FM) on fyysiseen teatteriin ja klovneriaan erikoistunut ohjaaja ja opettaja, joka työskentelee laajalti teatterin, tanssin, sirkuksen ja musiikin ammattilaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kanssa. Mäki-Iso esiintyy myös klovnina ja hän on tehnyt useita sooloesityksiä esiintyen useilla festivaaleilla kotimaan lisäksi myös esimerkiksi Espanjassa, Tšekissä ja Arabiemiraatissa. Hän työskentelee myös sairaalaklovnina.

Mäki-Iso on tehnyt ohjauksia sekä eri kaupunginteattereihin että vapaille ryhmille. Hänen viimeisimmät ohjaustyönsä ovat Vaasan kaupunginteatteriin Mäki-Iso&työryhmä:Rakkaus?!IIK!KÄÄK!YÄK! (2020, esitys oli Tampereen teatterikesän pääohjelmistossa 2021), Teatteri Eurooppa Neljän klovneriaesitys Hannu ja Kerttu -vai meneekö kaikki ihan pipariksi? (2020) ja klovneriaa ja nykytanssia yhdistävä Muteco (2019) tanssijoille Mari Kortelainen ja Kalle Pulkkinen.

Mäki-Iso on arvostettu opettaja ja hän on opettanut mm. klovneriaa ja naamioilmaisua esimerkiksi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa, Nätyllä, Turun taideakatemiassa ja Lahden sirkuskoulutuksessa. Hän itse on opiskellut klovneriaa ja komiikkaa opettajinaan mm. Philippe Gaulier, Giovanni Fusetti, Pierre Byland, Norman Taylor, Angela de Castro ja Ami Hattab.

Mäki-Iso kirjoittaa parhaillaan klovneriasta ja tässä Rimpparemmin teoksessa hän käytännössä peilaa kirjoittamaansa.